Ons huis was bedoelt om aan te sluiten op gewone netstroom van 220 volt. Omdat onze eerste staplek off-grid in het bos was, hebben we het hele huis omgebouwt naar 12 volt. In het bos vangen we weinig zon op onze zonnepanelen. Alle reden dus om te kijken hoe we zoveel mogelijk stroom kunnen besparen. En een van de zaken om dan naar te kijken is het voltage in je huis.

Onze zonnepanelen wekken tussen de 12 en 24 volt stroom op. Dit komt binnen in de laadregelaar (meer daarover staat het hoofdstuk Zonnepanelen) die het omzet naar 12 volt laadstroom voor onze accu´s. Er bestaan wel accu´s die 24 volt zijn of 36 volt, maar dat zijn eigenlijk (intern) aan elkaar gekoppelde accu´s. Om de stroom vanuit 12 (of 24/36 volt) om te zetten naar 220 volt (wat normaal in Nederland uit een stopcontact komt), heb je een omvormer voor nodig. Het omvormen van de stroom kost echter veel stroom. Soms ben je tot 40% van je stroom alleen al kwijt aan het omzetten naar 220 volt! En als je dus weinig stroom opwekt, zit je daar niet op te wachten. Wij hebben er daarom voor gekozen alle stopcontacten om te bouwen naar 12 volt stopcontacten en directe stroom uit de accu´s te gebruiken, zonder deze om te vormen.

Daarna hebben we het aantal electrische apparaten wat we in ons huis gebruiken beperkt. Je komt er dan achter dat bepaalde apparaten heel veel stroom trekken (vooral apparaten die warmte creëren) en je daar beter een alternatief voor kunt bedenken:

- Koffiezetapparaat (ons alternatief is een perculator)

- Waterkoker (ons alternatief is een fluitketel die ook op onze houtkachel kan staan)

- Wasmachine (we hebben een Drumi)

- Stofzuiger (we hebben nu een Makita stofzuiger met accu van 18 volt)

- Fohn (geen alternatief, gewoon je haar aan de lucht laten drogen :)

- Oven (we gebruiken nu een Dutch Oven pan die we ook op de houtkachel kunnen zetten)

- Koelkast (we hebben een koelbox gekocht op 12 volt)

- Grote geluidsversterker die 35 watt trekt (Joachim heeft een versterktertje gebouwt die 0,05 watt trekt!!)

Telefoons en laptops laden we op met autoladers. Veel laptops werken op 19 volt. Met een autolader wordt de stroom dus van 12 volt naar 19 volt omgezet. Een veel minder grote omzetting dan die we normaal doen van 220 volt naar 19 volt! En dat geldt voor meer apparaten. Een aantal lampjes worden van stroom voorzien met USB aansluitingen.