We vangen op ons dak regenwater op. Dit vangen we op in een IBC container, waar 1000 liter water in opgevangen kan worden. Vervolgens gaat het water via een pomp door 4 waterfilters die buiten hangen. Deze filters hebben we maken het water bacterie- en legionellavrij. Zo komt het bij ons uit de kranen en uit de douche.

Het water wordt verwarmt door een geiser die op gas werkt. Buiten, in de disselbak, staat onze gasfles. Deze levert gas aan de geiser en aan het kookstel.

De volgende stap is om het water te filteren zodat het echt drinkwater is. Waarom doen we dat niet bij al het water? Omdat dit niet nodig is en kostbaar is. We gebruiken liever losse drinkwaterfilters voor enkel het drinkwater. Ons drinkwaterfilter is een Berkey waterfilter. Deze staat op ons aanrecht. We hebben gekozen voor een Berkey met 4 waterfilters. Dit zorgt er voor dat het water steller door het filter gaat. Je moet vroeg genoeg vantevoren water weer bijvullen, want het druppelt langzaam door de filters heen.

In de zomer hebben we last gehad van algen in het water. Hier wordt je ziek van. Daarom is het belangrijk om de watertank zo af te dekken dat er geen zonlicht op kan vallen. In de winter kan het systeem bevriezen. Als het dus even achter elkaar vriest, laten we alle water uit de buizen en filters lopen en gaan we over op het halen van kraanwater in jerrycans. Douchen doen we dan ook ergens anders.