New Cooking Bag

Mijn opa en oma hadden op de boerderij een hooikist: een houten kist gevuld met hooi, waar ze een of twee pannen in konden zetten. Door de isolatie met het hooi gaarde het gerecht dan nog een hele tijd verder zonder dat de pan op het vuur hoefde te staan.

Tegenwoordig heb je een heleboel moderne varianten op de hooikist. Je kunt ze zelf maken door een kist te zoeken en een oude slaapzak te gebruiken als isolatie. Of je koopt een van de varianten die beschikbaar zijn. Wij hebben zelf een New Cooking Bag die in Ghana gemaakt is. De New Cooking Bag is gevuld met een hele dikke laag kapok, wat goed isoleert. Lees meer over het project op www.new-cooking-bag.com of kijk het filmpje wat ik onderaan heb bijgevoegd. De Hooimadam (www.hooimadam.com) is ook een voorbeeld van een moderne variant van de hooikist.

Het gebruik van een hooikist is vrij eenvoudig. Je kunt het gebruiken voor alles wat normaal een tijdje moet koken (eieren, rijst, pasta) of wat je op laag vuur laat garen (sauzen, stoofpotjes, bonen, linzen). Als je eieren, rijst of pasta gaat koken, breng dan eerst het water met de inhoud goed aan de kook. Als je eerst water kookt en dan bijvoorbeeld rijst toevoegd, gaat de temperatuur omlaag. Zorg dan dat het water met de rijst eerst weer aan de kook is. Zet de pan dan met de deksel er op in de hooikist om gaar te worden. Onze New Cooking Bag heeft zo'n dikke laag isolatie, dat we dezelfde kooktijd kunnen aanhouden als wanneer het op het vuur had gestaan. Dus als er staat dat de rijst 10 minuten moet koken, doen we het 10 minuten in de New Cooking Bag. Bij bijvoorbeeld de Hooimadam, die dunner is, kun je 1/3 meer tijd rekenen.

Een groot voordeel van koken met een hooikist is dat je pan niet overkookt! Je hoeft dus minder op te letten als je bijvoorbeeld pasta of rijst kookt. Heel fijn.

Koken met een hooikist  Koken met een hooikist  Koken met een hooikist

Waarom hebben we in een tiny house gekozen voor de New Cooking Bag terwijl die wel groot is? Dat lijkt niet handig. In een tiny house zoek je spullen die klein zijn of klein opgeborgen kunnen worden (hooimadam) of die je op meerdere manieren kunt gebruiken. We hebben voor de New Cooking Bag gekozen, omdat je die ook als poef kunt gebruiken om op te zitten. Als we met meer mensen zijn, is het dus een extra zitplekje!