We hebben op Marktplaats lange zonnepaneeltjes gekocht die met vijf aan elkaar gekoppeld 24 volt en 35 Wattpiek (als de zon volop schijnt) leveren. De paneeltjes hebben eerder dienst gedaan op een kas.
Op het dak hebben we 3 sets van 5 paneeltjes liggen en naast het huis staat 1 set van 5 paneeltjes. We staan in het bos met onze tiny house, dus in de zomer vangen we bijna geen zon. Daarom hebben we met een lange kabel nog 2 sets van 5 paneeltjes aan de rand van het bos gezet. Helaas vangen deze in de winter geen direct zonlicht, omdat de zon dan niet achter de bomen aan de andere kant van het veld vandaan komt.
Van de zonnepanelen (en de windmolen) gaan de kabels naar onze laadregelaar. Deze zet alle stroom om naar 12 volt voor het laden van de 12 volt accu´s. Op de laadregelaar kun je zien hoe vol de accu´s zijn en hoeveel stroom er in en uit gaat (hoeveel je gebruikt) op dat moment. We hebben gekozen voor een MPPT laadregelaar, omdat deze ook de accu´s laad als de zon minder fel op de zonnepanelen schijnt.
In de winter (wanneer we wel direct zonlicht vangen, omdat er geen bladeren aan de bomen zitten) hebben we met de 6 sets en af en toe de windmolen genoeg stroom voor:
- Verlichting
- Constante composttoilet-luchtafvoer (zeker een belangrijke als je wilt dat het binnen niet stinkt!)
- Waterpomp
- Telefoons opladen
- Laptops opladen
- Geluidsversterker
- Accu van de stofzuiger laden
- Af en toe klussen met boormachine en andere tools
Daar moet bij gezegd worden dat we ons hele huis naar 12 volt hebben omgebouwd, omdat we vanuit twee 12 volt tractieaccu's werken en je dan geen stroom kwijt bent aan het omzetten naar 220 volt. Lees hier meer over bij het kopje Alles op 12 volt.
In de zomer wil je naast de basis die hierboven staat genoemd in ieder geval ook een koelkast kunnen draaien. Helaas is dat door het volle bladerdek nu niet mogelijk. Moraal van dit verhaal: als je off-grid wilt leven, ga dan niet in het bos staan. Je hebt direct zonlicht nodig om genoeg stroom op te wekken om je huishouden op te runnen.