Kirsten Lamberink

Op de vraag hoe ik (Kirsten) wilde leven wist ik vaak geen goed antwoord. Ik wist vooral wat ik niet wilde en niet belangrijk vond. Geld en spullen vond ik bijvoorbeeld niet belangrijk. Ook mijn uiterlijk niet. Ik wilde goed met mensen om me heen (en verder weg) omgaan. En voor de aarde zorgen. Maar hoe doe je dat in je dagelijkse leven?

Buitenshuis wist ik het wel. Ik ging Bodem, Water en Atmosfeer studeren om meer van het systeem aarde te snappen. Ik vond het belangrijk quality time met vrienden en familie door te brengen. En ik deed vrijwilligerswerk in het bejaardenhuis. Ook werd ik mede-eigenaar van Zerah (www.zerah.nl) om zo ambachtelijke, ecologische wasmiddelen en verzorgingsproducten te maken en verkopen.

In huis wist ik niet hoe ik mijn idealen van duurzaamheid vorm wilde geven. Behalve dat ik veel vegetarisch kookte en ecologische spullen kocht, wist ik verder niet hoe ik mijn huis wilde inrichten. Er verzamelden zich steeds meer spullen in huis waarvan ik geen idee had hoe ze binnen waren gekomen (beetje zoals deze sketch van Brigitte Kaandorp :)). En omdat ik weinig om geld en spullen gaf, kwamen er ook veel goedkopere spullen binnen die snel kapot gingen. Spullen onderhouden ging lastig, omdat ik te veel had.

Toen ik in de zomer van 2016 een workshop volgde over Zero Waste, wist ik dat ik mijn levensstijl gevonden had. Minimaliseren, de spullen waar je wel voor gaat goed onderhouden (en duurzaam/op kwaliteit inkopen) en zoveel mogelijk zonder verpakking inkopen. Daar kreeg ik zoveel energie van!

Mijn huis werd steeds leger en leger en voelde steeds groter aan. Ik woonde niet in een eenpersoonsrijtjeshuis, maar had toch te veel ruimte om me heen voor mijn gevoel. En toen, begin 2017, kwam ik tiny houses tegen. Dat was iets wat zo perfect aansloot op mijn nieuwe levensstijl!

En zo begon de zoektocht naar hoe ik mijn droom van in een tiny house wonen kon realiseren. En in die zoektocht heb ik Joachim, mijn man, ook meegenomen.

Joachim is inmiddels ook helemaal om. Hij is zelf met hele andere alternatieve dingen bezig. Zoals zijn project hybrix (www.hybrix.io) wat over het verbinden van alternatieve economiën gaat.

Samen zijn we dit avontuur aangegaan. In 2019 en 2020 hebben we in onze tiny house in Wageningen gewoond. We hebben hem helemaal off-grid gemaakt. Helaas hebben we geen permanente staplek kunnen vinden.