We verwarmen ons huis met een rocket stove. Dit is een kachel met een van de hoogste rendementen. Veel mensen kennen vooral zelfgebouwde rocket stoves. Maar er zijn ook kant- en klare versies, zoals wij die hebben. De onze is de kleinste soort rocket stove die te koop is via Rocket Stove Store.

Het rendement van deze soort kachel is zo hoog, omdat de kachel eerst het hout verbrand en vervolgens de rook nog een keer langs de hitte laat gaan, waardoor deze ook nog verbrand wordt. Dit resulteert in het vrijkomen van bijna alle warmte in het huis. De kachelpijpen zelf zijn relatief koel en er komt relatief weinig rook uit de schoorsteen.

We hebben binnen een enkelwandige schoorsteen lopen en door de wand en buiten is dit een dubbelwandige schoorsteen. Door de wand wil je een dubbelwandige kachelpijp hebben, zodat je zeker weet dat de wand en isolatie niet te heet wordt. Buiten is een dubbelwandige kachelpijp fijn, omdat de lucht dan niet te snel afkoelt. Bij het afkoelen van de lucht, gaat de kachel minder goed trekken.

We stoken met goed droog hout en met houtbriketten. Het hout moeten we in kleine stukjes hakken, omdat de rocket stove een kleine brandgang heeft. Het kloven van het hout doen we met een Kindling Cracker. Dit is een hele veilige manier om hout in kleinere stukjes te hakken. Deze hebben we bij de rocket stove gekocht.

 

Houtbriketten zijn geperste houtsnippers. Om het huis in de nacht niet te veel te laten afkoelen, gebruiken we nachtbriketten. Dit zijn briketten die wel tot 10 uur lang blijven gloeien. In de ochtend kun je met wat er nog gloeit je vuur weer aanmaken. De hele nacht straalt de kachel zo nog warmte uit.